FAQ Ballonvaren

Wanneer wordt er gevaren?

Ballonvaarten vinden het ganse jaar door plaats. Het meeste wordt er gevaren van april tot en met oktober, hoewel het voor- en najaar en vooral de wintermaanden ook soms uiterst mooie dagen kennen. Voor een ballonvaart zijn stabiele weersomstandigheden nodig.

Waarom vindt een ballonvaart vroeg in de morgen of begin van de avond plaats?

Een ballonvaart vindt juist dan plaats omdat de lucht dan het meest stabiel is. Luchtballonnen hebben koele, stabiele condities nodig om veilig te kunnen varen en de periode rond zonsopkomst/zonsondergang is daarvoor het meest geschikt. De thermiek begint ongeveer twee uur na zonsopkomst wanneer de zon de aarde verwarmt. Dan begint de luchtopbouw onstabiel te worden. Twee uur voor zonsondergang neemt de thermiek weer af.

Hoe kunnen luchtballonnen varen?

Hete lucht stijgt, zo simpel is het. Een grote brander zorgt ervoor dat tijdens de ballonvaart de lucht in de luchtballon warmer is dan de lucht buiten de luchtballon. De piloot bepaalt de hoogte en de mate van daling door de temperatuur binnen de luchtballon te beïnvloeden door middel van verwarmen en afkoelen.

Waar zijn luchtballonnen van gemaakt?

De envelope (de luchtballon zelf) is gemaakt van een stof genaamd ripstop nylon (zeer licht en zeer sterk) met tapes en roestvrijstalen kabels, die zo gemaakt zijn dat ze aan de mand vastgemaakt kunnen worden. De mand is gemaakt van riet en zijn allemaal met de hand gemaakt.

Hoe hoog kunnen luchtballonnen varen?

Onze piloten willen u graag zoveel mogelijk laten zien en zullen daarom, afhankelijk van het weer, op verschillende hoogtes varen. Een luchtballon kan zowel op boomtophoogte varen als enkele duizenden meters hoog. The sky is the limit!

Hoe stuur je een luchtballon?

Luchtballonnen kunnen niet gestuurd worden! Niettemin variëren luchtstromen op verschillende hoogtes en een piloot kan hier gebruik van maken door op verschillende hoogtes te gaan ballonvaren.

Als je een luchtballon niet kunt sturen, hoe kom je dan weer terug op het startveld?

Een luchtballon is afhankelijk van de windrichting en snelheid. De luchtballon komt derhalve vrijwel nooit terug op het startveld. Dit betekent dat er volgers moeten worden voorzien voor de retour na de ballonvaart.

Wat voor kleding moet ik dragen?

Vrijetijdskleding is het meest comfortabel. Een warme sweater of jas zou u nodig kunnen hebben. Deze kunt u tevens eenvoudig uittrekken als het warmer wordt. Voor schoenen adviseren wij u stevige, dichte schoenen. Naaldhakken raden we ten zeerste af wanneer u gaat ballonvaren.

Wat neem ik mee?

Een camera of video is een absolute “must” om herinneringen aan uw bijzondere ballonvaart vast te leggen. Neemt u ook extra film en batterijen mee, want als u in de lucht zonder komt te zitten, kunt u misschien bijzondere momenten missen.

Kan iedereen ballonvaren?

We varen met passagiers in de leeftijd van 10 tot 90 jaar. Belangrijk is wel dat de passagiers 1u tot 1u30 kunnen staan. Als er twijfel bestaat betreffende lichamelijke of gezondheidsredenen, geeft u dit dan aan ons door voordat u boekt. Bij zwangerschap adviseren wij u niet te gaan ballonvaren. Graag maken wij in dit geval op een later tijdstip een nieuwe afspraak.

Hoe weet ik of de geplande ballonvaart zal doorgaan?

Voor een ochtendvaart wordt er de avond ervoor contact met u opgenomen. Voor een avondvaart hebben wij op de afgesproken datum omstreeks 14u contact met u. Wij beschikken op dat ogenblik over de meest actuele weersverwachting voor de geplande ballonvaart. U krijgt dan van ons te horen of de ballonvaart kan doorgaan en hoe laat u waar wordt verwacht. Als de ballonvaart niet door kan gaan maken wij met u een nieuwe afspraak. Wanneer door een klant de reservatie minder dan 24u voor het afgesproken tijdstip wordt afgezegd, komt de cadeaubon of het voorschot te vervallen.

Is het koud boven in de luchtballon?

Nee, u moet er vanuit gaan dat het in de lucht eerder warmer is dan koud, omdat u geen wind voelt en de branders genoeg warmte afgeven.

Mag ik roken?

Nee, om veiligheidsredenen is roken verboden voor en tijdens de ballonvaart.

Is Airventure Ballooning te vinden op Facebook?

Ja, u kan ons volgen via Facebook. Bezoek ons op www.facebook.com/ballonvaren.

U heeft nog vragen?

Zijn al uw mogelijke vragen in verband met ballonvaren nog niet beantwoord? Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord.